Vredesduif met olijftak in snavel.

Sloop Palestijnse school

27-10-2020 Een Europese delegatie heeft op 16 oktober de school in de Palestijnse bedoeÔenengemeenschap Ras al-Tin bezocht, die gesloopt dreigt te worden door de IsraŽlische autoriteiten. De delegatie benadrukt het belang van de school voor de gemeenschap en veroordeelt het IsraŽlische sloopbeleid, dat zich ook uitstrekt tot door de EU gefinancierde gebouwen.

 

'In het licht van de piek in het aantal vernielingen tussen maart en augustus herhaalt de EU haar oproep aan IsraŽl om alle dergelijke vernielingen stop te zetten, inclusief die van door de EU gefinancierde gebouwen, met name gezien de humanitaire gevolgen van de huidige pandemie,' aldus de Europese delegatie.

De woordvoerder van de EU in Palestina, Shadi Othman, verklaarde dat de EU IsraŽl heeft opgeroepen 'om de Palestijnse aanwezigheid in Area C te respecteren en economische en sociale ontwikkeling mogelijk te maken in overeenstemming met de bepalingen van het internationaal recht. De EU heeft IsraŽl ook opgeroepen om het ondermijnen van door de EU gefinancierde projecten in deze gebieden een halt toe te roepen.' Aan de financiering van de school in Ras al-Tin hebben Finland, Frankrijk, Ierland, ItaliŽ, Luxemburg, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk bijgedragen.

Euro-Med Monitor, een Zwitserse mensenrechtenorganisatie, heeft naar aanleiding van IsraŽls sloopbeleid een memorandum gestuurd naar een aantal EuroparlementariŽrs en Europese ambtenaren. In het memorandum staat onder andere dat de EU en haar lidstaten structureel proberen de omvang van de schade die hun gefinancierde projecten in de bezette Palestijnse gebieden hebben opgelopen te verbergen, en worden EuroparlementariŽrs opgeroepen de kwestie te onderzoeken en in de openbaarheid te brengen. Het rapport wekte verontwaardiging bij verschillende leden van het Europese Parlement, die geschrokken waren van het toenemende aantal vernielingen tijdens de pandemie. EuroparlementariŽr Margrete Auken, de vicevoorzitter van de Europese Parlementaire delegatie voor de betrekkingen met Palestina, sprak haar steun uit voor de aanbevelingen in het memorandum, en beloofde vragen te stellen aan de Europese Commissie. Sadet Karabulut heeft namens de SP Minister Blok inmiddels ook vragen over deze kwestie gesteld.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de EU, zoals in veel voorgaande gevallen, geen concrete stappen zal nemen om IsraŽl illegale sloopbeleid een halt toe te roepen en dat het ook deze keer zal blijven bij loze verklaringen waarin de sloop van de school in Ras al-Tin slechts veroordeeld wordt zonder dat daar consequenties aan verbonden worden.

Bron: The Rights Forum