Vredesduif met olijftak in snavel.

Schweinrich vrijgegeven

13-8-2009 De Duitse vredesbeweging en omwonenden voerden er jaren actie voor en nu is het gelukt. Het militaire oefenterrein Schweinrich wordt teruggegeven aan de natuur.

 

Op 9 juli 2009 verklaarde de Duitse minister van Oorlog dat een militair oefenterrein in Schweinrich, Noord brandenburg, 80 kilometer benoorden Berlijn, dat voornamelijk uit heidevelden bestond, zal worden vrijgegeven.

Dit natuurgebied, de Kyrits Ruppiner Heide, was vanaf 1945 in gebruik genomen door het Russische leger, dat daar oefende met vliegtuigbommen en geschut; vandaar dat het gebied de naam Bombodrom. Toen de muur viel en Duitsland werd herenigd bleek de Berlijnse bondsregering met dit militaire geweld door te willen gaan en de buurt te blijven terrorriseren met geluidsoverlast en milieuverpesting. De regering verloor 27 processen tegen de buurtbewoners van Schweinrich en Fretzburg, maar de Bundeswehr oefende door, zich beroepend op regels uit de tijd van Adolf Hitler en NATO-afspraken, waardoor het terrein buiten het gezag van de Bondsrepubliek zou vallen. Het was zelfs de bedoeling dat Tornadovliegtuigen er met atoombommen zouden oefenen!

Jaarlijks werden vanuit Fretzburg paasmarsen gehouden en vonden terreinbezettingen plaats. Het leidde tot be´nvloeding van de publieke opinie. In 2004 besloot een meerderheid van het Brandenburger parlement voor een vreedzame bestemming van het natuurgebied, maar het heeft vijf jaar geduurd voordat Defensie daaraan uitvoering heeft gegeven.+

13-8-2009