Vredesduif met olijftak in snavel.

VS tapt telefoons o.a. moslims

26-4-2022 Google heeft ruim een dozijn apps uit zijn Play Store verwijderd die illegaal gebruikersgegevens aftappen en doorsturen naar VS-inlichtingendiensten. Daaronder zitten o.a. een weer-app, een QR-codescanner en diverse gebedsapps voor moslims.

 

De apps verzamelden zonder toestemming belangrijke gegevens, zoals het telefoon- en het unieke IMEI-nummer van de smartphone, maar ook de actuele locatie en het e-mailadres van de eigenaar. Daarnaast pikten de apps alle informatie van het klembord: alles wat op de telefoon gekopieerd en geplakt wordt. Daar zitten vaak inlognamen en wachtwoorden bij. Al deze verzamelde data werden automatisch geŁpload naar de servers van een in Panama gevestigd bedrijf.

De onderzoekers ontdekten ook dat dit Measurement Systems niet op zichzelf staat, maar eigendom is van het bedrijf VOSTROM Holdings uit de Amerikaanse staat Virginia. De Wall Street Journal is er inmiddels achter gekomen dat deze holding weer via een andere onderneming gelieerd is aan de Amerikaanse overheid.

Lees hier het volledige artikel met alle technische details.

Bron: HCC