Vredesduif met olijftak in snavel.

VS dreigt Strafhof

19-5-2020 15 mei dreigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo het Internationaal Strafhof in Den Haag met Amerikaanse maatregelen als het een onderzoek naar IsraŽlische en Palestijnse oorlogsmisdaden instelt. Zo'n onderzoek is volgens de VS 'onrechtmatig' en het maakt het Strafhof bovendien tot een 'politiek lichaam'.

 

In april 2019 trokken de VS het visum van hoofdaanklaagster Bensouda in vanwege haar voornemen onderzoek naar oorlogsmisdaden in Afghanistan te doen. Afgelopen maart besloot de beroepskamer van het Hof tot dat onderzoek over te gaan.

Afgelopen zondag noemde Netanyahu het onderzoek van het Internationaal Strafhof een 'strategische dreiging' voor IsraŽls militaire en politieke leiders. Tijdens het eerste overleg van de nieuwe IsraŽlische regering gaf de premier dat het bestrijden van het onderzoek van het Strafhof de komende maanden een van de prioriteiten van de regering zal zijn. In januari riep Netanyahu al op tot internationale sancties tegen het 'antisemitische' Strafhof, en eerder dit jaar reisde, volgens The Times of Israel, een IsraŽlische delegatie naar de VS om een gezamenlijke campagne tegen het Strafhof overeen te komen.

Bron: The Rights Forum