Vredesduif met olijftak in snavel.

Een brug naar de veiligheid

1-9-2020 Eerder gaf Yasmin Haidar, lid van Vrouwen voor Vrede - Enschede, een aantal gedichten van haar vader, de Syrische Fouad Haidar uit. In de Vredesweek komt zij met een aantal eigen verhalen, gebundeld in het boekje 'Een brug naar de veiligheid' Daarin vertelt Yasmin over haar leven in twee culturen, hoe zij de vruchten van beide culturen proeft en over haar immigratie en integratie.

 

Yasmin schrijft ook over de emoties die bij haar opgeroepen worden door zowel Nederlandse als Syrische mensen en gebeurtenissen. Yasmin zegt: 'Schrijven is mijn hobby, het zit me in het bloed, blijkbaar heb ik het van mijn vader geŽrfd. In het begin was het voor mij heel moeilijk om in het Nederlands te schrijven maar Hettie van Vliet, mijn vriendin, heeft mij erg gestimuleerd en geholpen. Het feit dat ik in de afgelopen jaren enkele prijzen gewonnen heb voor het 'beste verhaal', heeft mij doen besluiten om mijn verhalen te bundelen en uit te geven."

De zeer slechte situatie in SyriŽ maakt dat Yasmin niet werkeloos kan toekijken, daarom wil zij de opbrengst besteden aan het goede doel, namelijk steun bieden aan de vele vrijwilligers die zich inzetten voor Šl die mensen rondom de Jozefkerk in Damascus o.l.v. de non Joseph Marie. De laatste weken hoort en ziet iedereen zowel via familie en vrinden in Damascus als via de sociale media, hoe slecht de situatie in SyriŽ is. Na 9 jaar oorlog, waarin een aantal SyriŽrs de dood, marteling en vernedering overleefd heeft, is er nu een enorme uitbraak van het Coronavirus, zodat het bittere leven nog bitterder is geworden.

In die jarenlange oorlog is het hele medische systeem verslechterd, ook de medische verzorging in de ziekenhuizen stelt niet veel meer voor. De mensen durven eerst niet te zeggen dat ze Coronaverschijnsels hebben, ze zijn bang te worden opgesloten in een slordige en ongezonde omgeving. De mensen die overgebleven zijn worstelen dagelijks voor hun bestaan. Het "geluk "dat ze hadden dat de granaten hen 9 jaar lang niet raakten, dat de zee hen niet verslond en dat ze ook niet doodvroren in een ijskoud azc in een van de buurlanden, telt niet meer. Ze proberen nu te bidden dat ze deze Coronacrisis met zo min mogelijk doden door zullen komen.

Het is echter erg moeilijk, gezien de schreeuwende armoede. Die is niet alleen direct door de oorlog veroorzaakt maar ook indirect door de economische sancties tegen SyriŽ. De mensen in SyriŽ hebben onze hulp hard nodig!

Het boekje "Een brug naar de veiligheid ", kunt u bestellen via onderstaand adres:
Yasmin Haidar: jfd3@hotmail.nl of nr: 06-391.211.11
De kosten van het boekje: Ä12 + verzendkosten

Bron: Platform Vrouwen en Duurzame Vrede