Vredesduif met olijftak in snavel.

Die Weisse Rose in Amsterdam

4-4-2024 Tentoonstelling over de verzetsgroep Weisse Rose in nazi-Duitsland. De leden van de groep werden in 1943 onthoofd. Van 3 t/m 29 mei in de kerk De Bron in Amsterdam. Georganiseerd door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.

 

Onder de naam 'Weisse Rose' verspreidden de leden van een geweldloze verzetsgroep in München vlugschriften tegen Hitler en de nazi's. Het was 1943, kort na de nederlaag bij Stalingrad, waarbij de Duitsers 330.000 man verloren. De studenten en hun professor beriepen zich tijdens hun actie op het Christendom en de beschaving van Goethe en Schiller. Hun pamfletten waren een tegenwicht tegen de jodenhaat om hen heen.


Sophie Scholl was pas een en twintig jaar toen de (nazi)conciërge van de Universiteit haar een bundel vlugschriften de trap zag afgooien. De hele groep van zes leden werd ingerekend en door een scheldende en schreeuwende rechter ter dood veroordeeld.

 

Gedurende de maand mei organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een tentoonstelling over deze dappere groep in de kerk De Bron. Tot woensdag 29 mei. Er ligt een Nederlandse vertaling bij gereed.

 

Opening van de tentoonstelling: Op vrijdag 3 mei, 16.30 uur door Dr. Leo van Bergen, medisch historicus.
Adres: Kerk de Bron, Hugo de Vrieslaan 2, 1097 ED Amsterdam
Open: tijdens de diensten en op maandag/ woensdag/ vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die 's middags toezicht willen houden. Wilt u daarvoor svp contact opnemen met de beheerder van de Bron, Chris van der Veer 06-250 554 81 of met Hein van der Kroon 020 / 66 55 333?

Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid