Vredesduif met olijftak in snavel.

Wij zijn de terroristen

23-12-2020 In haar artikels uit onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone haar verontwaardiging over de misdaden die door onze regeringen in onze naam worden begaan. Noam Chomsky zei ooit: "Er is een gemakkelijke manier om het terrorisme te stoppen: stop ermee." Het is een morele plicht om de misdaden die in onze naam worden begaan aan te klagen. Op deze misdaden kunnen we immers nog invloed hebben.

 

Zonder die eerste stap is onze verontwaardiging over de misdaden van die anderen schijnheilig en ongeloofwaardig.

Naar verluidt staat de regering van president Trump op het punt de Houthi-rebellen in Jemen op haar officiŽle lijst van aangewezen terroristische organisaties te zetten, met de bedoeling hen van geld en andere middelen te beroven.

Het hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma en talrijke andere experten waarschuwen dat deze bestempeling de verschrikkelijke oorlog, die reeds meer dan een kwart miljoen doden eiste, langer zal doen aanslepen en een ondoordringbare barriŤre zal opwerpen van administratieve rompslomp die het onmogelijk zal maken om nog humanitaire hulp tot bij het Jemenitische volk te brengen.

Een conservatieve berekening van de VN stelt dat ongeveer 233,000 Jemenieten gedood werden in de oorlog tussen de Houthi's1 en de door de VS gesteunde coalitie2 onder leiding van de Saoedi's. Het grootste deel van deze doden is te wijten aan "indirecte oorzaken", zoals ziektes en honger, als resultaat van wat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, de "ergste hongersnood die de wereld in tientallen jaren gekend heeft" noemt.

Wanneer mensen het woord "hongersnood" horen denken ze gewoonlijk aan massale honger veroorzaakt door droogte of andere natuurrampen, maar in werkelijkheid worden de hongersterftes die we in Jemen zien (waaronder een enorm percentage kinderen onder de vijf jaar) veroorzaakt door iets wat niet natuurlijker is dan de hongersterftes die destijds werden veroorzaakt door een of ander beleg in de Middeleeuwen.

Zij zijn het directe resultaat van de blokkades door de Saoedi-coalitie en van bewuste luchtaanvallen op boerderijen, vissersboten, markten, voedselopslagplaatsen en centra voor de behandeling van cholera, met de bedoeling de gebieden van Jemen onder Houthi-controle, zodanig zwak en ellendig te maken dat ze eraan ten onder gaan.

Met andere woorden, de VS en zijn bondgenoten hebben Saoedi-ArabiŽ geholpen om bewust en massaal kinderen en andere burgers te doden met politieke doeleinden. Dit is op een perfect voorbeeld van elke standaarddefinitie van terrorisme.

"Wij zijn de terroristen"...

Wij, dat zijn Saoedi-ArabiŽ, de VS, Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ, Canada, Frankrijk en alle andere naties die deze verschrikkelijke massale wreedheden in Jemen mogelijk maken. Dit hechte wereldwijde machtsverbond is een terroristische organisatie zoals de wereld nooit eerder gekend heeft. Het onpeilbaar wrede en bloeddorstige yankee-imperium3 dat de Houthi's bestempelt als een terroristische organisatie is zowat de flauwste grap die ooit verteld is.

Wij zijn de terroristen. Ik zeg "wij" in plaats van onze regeringen want, als we eerlijk zijn tegenover onszelf, zijn wij als burgerbevolking handlangers in deze slachtpartij. De wreedheden in Jemen zijn zonder twijfel het ergste wat voor het ogenblik in de wereld aan het gebeuren is, maar ze vertegenwoordigen nauwelijks een bleep in ons sociaal bewustzijn.

Een overweldigende meerderheid van ons heeft de foto's en video's van hongerige Jemenitische kinderen wel gezien. We dachten daarbij iets als "hoe triestig is een hongersnood toch" en gingen vervolgens verder met te denken aan sport en allerlei andere banale nonsens die voortdurend onze aandacht opeisen.

Wij zijn de terroristen. Ja, het is waar dat de propaganda handlangers heeft gemaakt van ons en van dit terrorisme. Als de nieuwsmedia degelijk hun job hadden gedaan, zou Jemen prominent vooraan en in het centrum van al onze aandacht staan. We zijn en blijven daarentegen handlangers.

We zijn hier nog steeds deel van. We leven verder in een maatschappij die bijeen werd gebreid met het garen van slachtingen en brutaliteit. We verzetten er ons niet tegen. Net zomin gebruiken we het voordeel van ons grote aantal om een verandering te forceren. Het is niet omdat we er ons niet van bewust zijn dat we slapen op een bed van afgeslachte kinderen dat we er niet in liggen.

... maar we hoeven dit niet te zijn

We kunnen samen ontwaken. We kunnen onze vrienden en buren wakker schudden. We kunnen bewustzijn zaaien over wat er aan het gebeuren is. We kunnen het besef doen ontstaan over de wreedheden die onze regeringen aan het uitvoeren zijn in Jemen en in andere naties in naam van deze imperialistische overheersing. We kunnen elkaar helpen om doorheen de sluiers van de propaganda te kijken en te zien hoeveel levens en middelen verspild worden bij het stellen van deze afschuwelijke terreurdaden in onze wereld in plaats van ze te besteden aan daden die de mensheid ten goede komen.

De regering van de VS zou praktisch onmiddellijk een einde kunnen opleggen aan deze wreedheden in Jemen, als ze dat echt zou willen. Indien het behoud van haar unipolaire hegemonie over de wereld plots bevorderd zou worden door een overwinning van de Houthi's in Jemen in plaats van door te vechten om de heerschappij van Washington te garanderen, zouden de Saoedi's zich zo terugtrekken en zou de oorlog in luttele dagen over zijn. We zouden dit kunnen doen gebeuren, als we maar genoeg besef konden verspreiden over wat er werkelijk gaande is in Jemen.

Breek de stilte over Jemen

Voer druk uit op president Joe Biden om de belofte van zijn campagne waar te maken over het beŽindigen van deze oorlog, die begon tijdens de regering Obama-Biden. Verzet je tegen het imperialisme van de VS. Ontmasker het blinde vertrouwen van de mensen in de massamedia die weigeren ons een klaar beeld te geven van wat er in de wereld echt gaande is. Help de mensen zich te realiseren dat hun perceptie van de werkelijkheid voortdurend verwrongen en vervormd wordt door de machthebbers van deze wereld.

We beŽindigen onze rol in het terrorisme van het imperium op de dag dat burgers in dat imperium beseffen welke terreurdaden het imperium begaat.

Het artikel 'We are the terrorists' van Caitlin Johnstone werd vertaald door Roos De Witte.

Caitlin Johnstone is Australisch onafhankelijk journaliste, dichter en kunstenares. Haar werk wordt volledig gefinancierd met crowdfunding. Je kan haar volgen op twitter en Facebook. Met haar opinies en analyses vloekt zij in de kerk van de mainstream media. Zij zoekt immers naar de oorzaken van de wereldwijde crisis bij onszelf. Zij houdt ons een spiegel voor, wat niet altijd aangenaam om lezen is, omdat zij de rauwe feiten weergeeft.

Zo past zij de uitspraak toe van Noam Chomsky: "Verontwaardigd doen over misdaden, echte of beweerde, van je tegenstrevers is allesbehalve dapper. Het heeft zoveel consequenties als boos zijn over de slavernij in de voorbije eeuwen. Kritiek hebben op wat nu in onze eigen naam wordt misdaan is daarentegen een morele plicht. Daar kunnen we immers wťl een impact op hebben." Je kan je inschrijven op haar nieuwsbrief.

Meer achtergrond bij de oorlog tegen de bevolking van Jemen, zie het Dossier Jemen.

Notes:

1 De Houthi's zijn sjiitische moslims in Jemen, die strijden tegen het corrupte en door Saoedi-ArabiŽ gesteunde regime aan de macht, dat zich met corruptie en repressie in stand poogt te houden. In tegenstelling tot wat in de westerse media voortdurend wordt beweerd zijn zij allesbehalve bondgenoten van het regime in Iran. Wat hen verenigt is hun strijd tegen soennitisch Saoedi-ArabiŽ.Vereenvoudigd gesteld kan je sjiÔeten en soennieten binnen de islam vergelijk met katholieken en protestanten binnen de christelijke godsdienst. Zo zijn er eveneens verschillende geloofsstrekkingen binnen de islam. Deze strijd gaat echter (zoals steeds) meer over macht en machtsbehoud tussen leidende elites dan over religieuze meningsverschillen.

2 Deze coalitie onder leiding van Saoedi-ArabiŽ bestaat ut Saoedi-ArabiŽ, Egypte, Marokko, JordaniŽ, Soedan, Koeweit, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAR). Alleen de deelname van de luchtmacht van Qatar en de VAR (onder leiding van Saoedi-ArabiŽ) is substantieel. De andere landen nemen eerder symbolisch deel aan de oorlog, die bijna uitsluitend door hun luchtmachten wordt uitgevoerd. De logistieke organisatie is echter volledig in handen van Groot-BrittanniŽ dat met militaire experten ter plaatse de piloten traint en begeleidt bij hun bombardementen. De ingezette vliegtuigen en bommen - waaronder clusterbommen - worden volledig geleverd door Groot-BrittanniŽ, Frankrijk en de VS. De opleiding van de Saoedische piloten wordt gegeven op luchtmachtbasissen in Groot-BrittanniŽ.

3 De term 'yankee' is waarschijnlijk een Engelse verbastering van 'Jan Kees', een roepnaam voor Hollandse matrozen in de noordelijke zeehavens van de eerste staten van de VS. In de VS zelf slaat de term op Amerikanen uit het Noorden. In het buitenland slaat het op alle Amerikanen.

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie

Bron: De Wereld Morgen