Vredesduif met olijftak in snavel.

Blokkade Thales

25-10-2018 Actievoerders hebben op 19 oktober de toegangspoorten van Thales in Hengelo geblokkeerd. Het elektronicabedrijf zou meewerken aan het indammen van de vluchtelingenstroom en bovendien communicatiesystemen voor Saoedische tanks leveren.

 

blokkade Thales

Vrijdagmorgen even na zessen ketenden zo'n twintig actievoerders zich vast aan de hekken van de toegangspoorten van het elektronicabedrijf Thales in Hengelo. Een protest tegen de rol die Thales speelt in de vluchtelingencrisis. In de ogen van de activisten dragen 'wapenexporten van Thales bij aan oorlog, repressie en mensenrechtenschendingen', zo stelt Stop the War on Migrants! in een persbericht.

 

De bedrijfsleiding van Thales nam notie van de actie maar besloot geen aangifte te doen. Het personeel kon te voet het bedrijfsterrein ongehinderd betreden, maar dat gold niet voor de leveranciers van materialen. Vrachtwagens moesten de hele dag rechtsomkeert maken. Een woordvoerder van Thales nodigde de actievoerders uit voor een kop koffie en een gesprek, maar kreeg als antwoord dat Thales eerst moet stoppen met de productie van materieel voor militaire doeleinden.

 

Rond half vijf in de middag werden de blokkades opgeheven. De actiegroep Stop the War on Migrants! is tevreden. 'Wapenexporten van Thales dragen bij aan oorlog, repressie en mensenrechtenschendingen, belangrijke oorzaken voor gedwongen migratie. Het bedrijf verdient ook aan het leveren van materieel voor grensbewaking en grenscontrole om de mensen die gedwongen op de vlucht moeten slaan tegen te houden.'

 

Thales Nederland levert volgens de actiegroep onder meer communicatiesystemen voor Saoedische tanks die ingezet worden in de verwoestende oorlog in Jemen, en radar voor schepen van de Egyptische marine, betrokken bij de zeeblokkade van Jemen en bij geweld tegen vluchtelingenschepen. Diverse landen in Noord-Afrika beschikken over marine- en kustwachtschepen voorzien van radarsystemen van Thales die zij onder meer inzetten voor grensbewaking.

 

Overgenomen uit Ravage-webzine

Bron: Ravage Webzine