Vredesduif met olijftak in snavel.

Dienstweigeren mag niet

18-6-2010 Op 17 juni werd het vonnis geveld over negentien Turkse antimilitaristen, die op 6 januari aanwezig waren bij een persconferentie. Daarin werd opgeroepen voor solidariteit met de dienstweigeraar Enver Aydemir.

 

Enver Aydemir was op dat moment voor de tweede maal aangehouden, nadat hij na zijn tweede arrestatie wegens dienstweigering door het militaire apparaat was mishandeld en zwaar toegetakeld voor de krijgsraad was gesleept. Die had hem toen vrijgelaten omdat hij niet kon terechtstaan, maar blijkbaar vond de politie hem in januari voldoende hersteld. Inmiddels is hij opnieuw veroordeeld en komt hij weer vrij om voor de derde maal te worden ingelijfd en te worden berecht.

Hiertegen wilde een antimilitaristische groep Ahali protesteren. Tijdens de persconferentie deed de politie een inval en arresteerde alle toehoorders. Zij stonden vanaf 15 februari terecht. Nu moesten er straffen worden uitgedeeld.

Volkar Sevinç, die als organisator van de persconferentie werd beschouwd, werd - overeenkomstig de typisch nationalistische wetten van Atatürk - veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens “belediging van het leger” en “ontmoediging van de militaire dienst”. Hali Savda kreeg voor zijn propaganda voor dienstweigering zes maanden, evenals twee anderen die reeds op andere gronden tot een voorwaardelijke straf veroordeeld waren. De overige vijftien gevangenen werden vrijgesproken. Het is niet duidelijk of ze tot aan de zitting vast hebben gezeten. In ieder geval had de arrestatie geleid tot grote publieke verontwaardiging. De veroordeelden gaan in hoger beroep.+

Ahali Gazetesi, Ankara, 17-6-2010