Vredesduif met olijftak in snavel.

Wapenbudget en vijandbeelden

21-10-2022 De vreselijke beelden van moord en verwoesting in Oekraïne drukken ons met de neus op de feiten: vrede is kwetsbaar. Wie de vrede wil beschermen moet de oorzaken van oorlog aanpakken. Maar de enige reactie van onze regeringen is: wapens, wapens en nog meer wapens.

 

Hoe zou de wereld er uit zien wanneer we aan het voorkomen van oorlogen evenveel tijd en geld zouden besteden als aan het voorbereiden en uitvechten ervan?

 

Vredesorganisaties Kerk en Vrede, Stop Wapenhandel en de Werkgroep Inclusieve Veiligheid organiseren op 8 november om 19.30 uur een webinar over wapenbudgetten en vijandbeelden. Mark Akkerman van Stop Wapenhandel verteld over de enorme groei van militaire uitgaven van de afgelopen maanden, Bram Grandia van Kerk en Vrede stelt aan de orde hoe vijandbeelden de mogelijkheid tot andere dan militaire oplossingen vertroebelen.

 

Westerse landen verhogen nu hun defensiebudgetten: de Nederlandse militaire uitgaven zijn structureel met 40% verhoogd. De enorme bewapening aan westerse zijde heeft de oorlog in Oekraïne niet kunnen voorkomen. De inzet voor diplomatie valt in het niet vergeleken met alle militaire inspanningen. Een eerlijke blik op het verleden leert ons dat we de wereld niet simpel in 'goeden' en 'slechten' kunnen verdelen. Beide partijen hebben er belang bij het kwaad van de ander wél te zien en de ogen te sluiten voor onrecht van eigen zijde. Alleen door dat van elkaar te erkennen, kunnen we samen werken aan duurzame oplossingen voor oorlogen en conflicten.

 

Webinar Aan Vrede Moet je Bouwen. Dinsdag 8 november 19.30. Meldt je aan op info@stopwapenhandel.org

Bron: Stop Wapenhandel