Vredesduif met olijftak in snavel.

Wereldvluchtelingendag

16-6-2020 Op zaterdag 20 juni is er een protest op het Museumplein in Amsterdam tegen het vluchtelingenbeleid van de EU. Onder het mom van het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus creert de EU in feite de onveilige omstandigheden waarin het virus gedijt. In Nederland worden vluchtelingen o.a. opgesloten in detentiecentra en grensgevangenissen en zijn er te weinig beschermende middelen.

 

In veel andere Europese landen is de situatie nog erger: vluchtelingen mogen geen asiel aanvragen, worden gearresteerd en opgesloten, achtergelaten op zee of met geweld teruggeduwd naar Turkije en Libi, of moeten onder onveilige omstandigheden onderbetaald doorwerken.

Dit zijn geen uitzonderlijke situaties. De onderdrukking van vluchtelingen en migranten gebeurt op dagelijkse basis, ook in 'normale' tijden, en staat in een lange lijn van kolonialisme en onderdrukking.

De maatregelen die nu doorgevoerd worden, waarmee migranten verder onderdrukt worden, zullen moeilijk ongedaan te maken zijn na de coronacrisis. We roepen daarom juist nu op om voor altijd een einde te maken aan het geweld tegen migranten en om dit geweld te vervangen met de solidariteit.

We eisen:

veilige en vrije toegang tot Europa
een humaan asielbeleid
stop de criminalisering van redding op zee
toereikende gezondheidsvoorzieningen bij aankomst ongeacht status
huisvesting in plaats van detentie

Meer info

Bron: Stop the war on migrants