Vredesduif met olijftak in snavel.

Recent VredesNieuws

Veiligheidsraad eist staakt-het-vuren Gaza. Maar de VS ondermijnt de resolutie. Klap voor de vrede

28-3-2024 Eindelijk eist de VN Veiligheidsraad een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Maar direct verklaarden de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield en woordvoerders John Kirby en Matthew Miller dat de resolutie niet bindend is. Tekende Joe Biden een wet voor 3,8 miljoen dollar wapensteun aan Israël. En verklaarde het State Department dat Israël zich houdt aan het internationaal recht.
meer lezen

De Verenigde Staten hebben 924 buitenlandse militaire bases in 90 landen op 6 continenten

27-3-2024 De VS hebben, anders dan enig ander land, een enorm netwerk van buitenlandse militaire bases over de hele wereld. 924 militaire bases in 90 landen. Deze militaire bases spelen een rol in de oorlogen die de VS voeren. Van 1798 tot 2022 voerde het land volgens de Amerikaanse overheid 469 oorlogen wereldwijd, 2 per jaar. Na de Koude Oorlog steeg dat tot 7 per jaar, 218 oorlogen tussen 1991 en 2022.
meer lezen

Paasmars voor vrede en tegen uraniumverrijking en kernwapens in Gronau op Goede Vrijdag 29 maart

27-3-2024 Traditioneel zijn er rond Pasen in tientallen steden in Duitsland Paasmarsen voor vrede. De laatste jaren staan de Paasmarsen in het teken van de oorlog in Oekraïne. De Duitse vredesbeweging demonstreert tegen wapenleveringen en voor vredesonderhandelingen. De Paasmars in Gronau richt zich ook tegen de verrijking van uranium in de uraniumverrijkingsinstallaties van Urenco in Gronau en Almelo.
meer lezen

Adviesraad Internationale Vraagstukken over de oorlog in Oekraïne. Een giftige adder onder het gras

26-3-2024 De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft een advies gemaakt over de oorlog in Oekraïne. De Adviesraad schrijft dat er vier militaire scenario's denkbaar zijn voor de oorlog in Oekraïne. 1. Een totale overwinning voor Oekraïne. 2. Een totale overwinning voor Rusland. 3. Een voortzetting van de huidige situatie: patstelling. 4. Onderhandelingen. Plus een giftige adder onder het gras.
meer lezen

SIPRI: De NAVO, de Verenigde Staten voorop, domineert de internationale wapenhandel

25-3-2024 Het SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) schrijft in zijn nieuwste onderzoeksrapport dat de NAVO de internationale wapenhandel domineert. NAVO-landen hebben een marktaandeel van 75% in de internationale wapenhandel. De VS zijn verreweg de grootste wapenhandelaar met een marktaandeel van 42%. In de top 5 staan verder Frankrijk (11%), Rusland (11%), China (6%) en Duitsland (6%).
meer lezen

Teken de internationale petitie van World Beyond War. Geen wapens naar Oekraïne, Israël en Taiwan!

22-3-2024 World Beyond War is een wereldwijde geweldloze beweging om oorlog te beëindigen en een rechtvaardige en duurzame vrede tot stand te brengen. Het vinden van een manier om over te stappen naar een mondiaal veiligheidssysteem dat wordt ondersteund door internationaal recht, diplomatie, samenwerking en mensenrechten en het verdedigen hiervan met geweldloze actie in plaats van de dreiging van geweld.
meer lezen

VN Veiligheidsraad: oorlog leidt tot honger in Soedan. Mensen slachtoffer van oorlog om grondstoffen

21-3-2024 In Soedan vechten het leger onder leiding van Burhan en de Rapid Support Forces onder leiding van Hemedti om de controle over de grondstoffen van het land. Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten financieren beide legers. Daarnaast financieren beide legers hun wapenaankopen op de internationale markt met het exploiteren van grondstoffen, zoals olie, diamanten en goud en andere metalen.
meer lezen

Zondag 24 maart vredesprotest tegen oorlog in Oekraïne en Gaza. Staakt-het-vuren en ga onderhandelen

20-3-2024 Stop de Oorlog Amsterdam organiseert op zondag 24 maart van 18.00 tot 19.00 uur een vredesdemonstratie op het Spui in Amsterdam tegen de oorlogen in Oekraïne en Gaza. De organisatoren van de demonstratie roepen op tot diplomatieke onderhandelingen om de oorlogen te stoppen. Ze pleiten voor vreedzame conflictbeheersing en ontwapening. Eén van de sprekers is Henk Baars, voorzitter van Kerk en Vrede.
meer lezen

Oorlog in Oekraïne. Gaan we verder escaleren? Of gaan we onderhandelen?

18-3-2024 President Macron heeft een tipje van de sluier opgelicht: als we doorgaan met de oorlog in Oekraïne, sluit hij niet uit dat West-Europese soldaten mee gaan vechten. Dan stevenen we af op een directe militaire confrontatie tussen de NAVO en Rusland. West-Europese soldaten op het slagveld. En met het risico van een kernoorlog. Alleen onderhandelingen met Rusland kunnen deze killing fields voorkomen.
meer lezen

Onze Grondwet verplicht de regering te werken aan een vreedzame oplossing van de oorlog in Oekraïne

14-3-2024 In artikel 90 van onze Grondwet staat: 'De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde.' Volgens staatsrechtdeskundigen betekent dat dat de regering verplicht is te werken aan een vreedzame oplossing van conflicten tussen staten. Ministers en Tweede Kamerleden moeten zich realiseren dat oproepen voor meer wapens en militair geweld in Oekraïne in strijd zijn met de Grondwet.
meer lezen

Stop våbeneksport til Israel: Deense vredesorganisaties eisen bij rechter stop wapenexport Israël

13-3-2024 Oxfam Denemarken, Amnesty International Denemarken, Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid Denmark) en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq starten een rechtszaak tegen de Deense overheid om de wapenexport naar Israël te stoppen. Zij hebben zich laten inspireren door de succesvolle rechtszaak in Nederland, waarin het Haagse Gerechtshof de levering van F35-onderdelen aan Israël verbood.
meer lezen

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: Nederlandse kranten publiceren antimilitaristische tegenspraak

12-3-2024 Na 2 jaar oorlog in Oekraïne verscheen de laatste dagen antimilitaristische tegenspraak in verschillende kranten. Jolle Demmers pleitte in Trouw tegen een 'strategie van kerkhoven'. In NRC vroegen Ewald Engelen en Martijntje Smits om een staakt-het-vuren in Oekraïne. En in de Telegraaf zei de pacifist Henk Baars van Kerk en Vrede: 'Als Rusland zich niet veilig voelt, zijn wij het evenmin.'
meer lezen

VN-Handvest verplicht ons conflicten vreedzaam op te lossen. Ook in Oekraïne. Start onderhandelingen

7-3-2024 Het VN-Handvest verplicht landen conflicten vreedzaam op te lossen. Niet alleen om oorlogen te voorkomen, maar ook om ze te stoppen. De resolutie van de Algemene Vergadering van de VN van 2 maart 2022 riep alle landen op, niet alleen Rusland en Oekraïne, om een vreedzame oplossing voor de Oekraïense oorlog te vinden: 'politieke dialoog, onderhandeling, bemiddeling en andere vreedzame middelen.'
meer lezen

Nederland zegt 10-jarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne te sluiten. Opzegtermijn is 3 maanden

5-3-2024 Vrijdag 1 maart ondertekenden minister-president Rutte en president Zelensky in Kharkiv een 10-jarige veiligheidsovereenkomst. Tot het moment van ondertekenen wist niemand wat erin stond, ook de Tweede Kamer niet. Nu blijkt dat Nederland de overeenkomst binnen 3 maanden kan stoppen. Wat een beschamende en zielige vertoning. Misleiding. En ook geen enkele visie op het stoppen van de killing fields.
meer lezen

Vredesdemonstratie Gaza zaterdag 16 maart 14.00 op de Dam in Amsterdam: staakt-het-vuren nu!

4-3-2024 Op zaterdag 16 maart is er op de Dam in Amsterdam een vredesdemonstratie voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. De vredesdemonstratie duurt van 14.00 tot 15.00. De organisatoren willen naast een permanent staakt-het-vuren voldoende humanitaire hulp in Gaza, de vrijlating van alle gijzelaars en gevangenen en een duurzame vredesoplossing in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.
meer lezen

Debatavond in Brussel: hoe stoppen we de oorlog in Oekraïne? Wanneer willen we onderhandelen?

29-2-2024 Donderdag 22 februari was er in Brussel een debat over de vraag 'Naar het einde van de oorlog in Oekraïne?' Vijf deskundigen waren het erover eens dat de oorlog alleen kan stoppen via onderhandelingen. Onderhandelingen blijven uit zolang de VS en Rusland voordelen zien in militair geweld. Nemen de nadelen toe, dan kunnen ze gaan onderhandelen over de veiligheidssituatie en machtsbalans in Europa.
meer lezen

Nederland sluit 10-jarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne. Wat staat daarin? Wat spreken we af?

28-2-2024 Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot, minister van Defensie Ollongren en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Van Leeuwen, allen demissionair, hebben aangekondigd dat Nederland een 10-jarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne sluit. Wat staat daarin? Op rijksoverheid.nl en op defensie.nl staat het niet. En niemand vraagt ernaar.
meer lezen

Steeds minder banken en verzekeraars steunen de kernwapenindustrie. Daling van 306 tot 287 in 2023

27-2-2024 De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) schrijft in het rapport Onhoudbare Investeringen (Untenable Investments) dat het aantal banken en verzekeraars dat investeert in de kernwapenindustrie opnieuw is gedaald. Sinds de inwerkingtreding van het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens is dat aantal ieder jaar gedaald.
meer lezen

Geweldloze actie voor Gaza op de Middellandse Zee: schepen met hulpgoederen op weg naar Gaza

27-2-2024 De Freedom Flotilla Coalition (FFC) vaart binnenkort uit om de dodelijke belegering van Gaza door Israël uit te dagen. De FFC stuurt een vloot de zee op met duizenden tonnen noodzakelijke humanitaire hulp die ze rechtstreeks aan de Palestijnen in Gaza zal leveren. De FFC is een wereldwijde solidariteitsbeweging met als doel een einde te maken aan de illegale Israëlische bezetting van Gaza.
meer lezen

Onderzoek: Europese bevolking is Oekraïne-oorlog spuugzat. Start onderhandelingen over einde oorlog

23-2-2024 Uit onderzoek van de European Council on Foreign Relations (ECFR) blijkt dat de Europese bevolking een realistische kijk heeft op de oorlog in Oekraïne. Een kleine minderheid van zo'n 10% denkt dat Oekraïne de oorlog 'wint'. Twee keer zoveel mensen vrezen dat Rusland Oekraïne alsnog onder de voet loopt. Maar het grootste deel ziet de oorlog eindigen met onderhandelingen over een vredesakkoord.
meer lezen

Teken de petitie tegen een defensieverdrag met Israël

22-2-2024 Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een defensieverdrag tussen Nederland en Israël. Het land dat Palestijnse gebieden bezet. Illegale nederzettingen bouwt op de Westelijke Jordaanoever. En mogelijk genocide pleegt in Gaza met nu al meer dan honderdduizend doden en gewonden. Nu moet de Eerste Kamer beslissen over het verdrag. Teken de petitie en vraag de Eerste Kamer niet akkoord te gaan.
meer lezen

Van Oekraïne tot Gaza: De urgentie van antimilitarisme. Bijeenkomst zaterdag 24 februari Amsterdam

22-2-2024 Op zaterdag 24 februari van 11.30 tot 13.00 is in Ru Paré Amsterdam de bijeenkomst 'Van Oekraïne tot Gaza: De urgentie van antimilitarisme'. Benjamin Baars en Wendela de Vries van Stop Wapenhandel pleiten op het 2.Dh5 activistenfestival voor strenge controle op wapenexport en een einde aan wapenexport naar mensenrechtenschenders, conflictregio's en arme landen.
meer lezen

Stop de militarisering van Europa! Werk aan vrede en start diplomatieke onderhandelingen met Rusland

22-2-2024 Vredesprotest op 24 februari 18-19.00 uur, Spui Amsterdam.
Kerk en Vrede, VredesMagazine en Stop Wapenhandel roepen op de militarisering van Europa te stoppen. De vredesbeweging pleit voor de-escalatie in Oekraïne en Gaza. En diplomatieke onderhandelingen gericht op het einde van het zinloze militaire geweld.
meer lezen

Israël stemt aanval Rafah af met Egypte. Egypte bouwt gigantisch vluchtelingenkamp in Sinaï

16-2-2024 President Joe Biden heeft Israël groen licht gegeven voor de vernietiging van Rafah. Mits Israël een 'geloofwaardig en uitvoerbaar plan' heeft voor de deportatie van de Palestijnse bevolking. Minister van Buitenlandse Zaken Katz zei op de Veiligheidsconferentie in München dat Israël dit afstemt met Egypte. Op satellietbeelden is te zien dat Egypte een gigantisch vluchtelingenkamp bouwt in Sinaï.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof: zijn nieuwe maatregelen tegen Israël nodig door aanval op Rafah?

16-2-2024 Zuid-Afrika heeft deze week een 'dringend verzoek' ingediend bij het Internationaal Gerechtshof voor een onderzoek naar het aanstaande grondoffensief in Rafah. Zuid-Afrika vraagt het hof of het grondoffensief van Israël in strijd is met het vonnis van 26 januari. Toen nam het hof voorlopige maatregelen om genocide van Israël in Gaza te voorkomen. Israël vindt een nieuw onderzoek niet nodig.
meer lezen

'Alledaags militarisme': Hoe ons land sluipenderwijs militariseert. En hoe gevaarlijk dat is

13-2-2024 NAVO-generaals Rob Bauer en Onno Eichelsheim vragen ons een oorlog met Rusland voor te bereiden. En praten over de dienstplicht en een oorlogseconomie. Ook de Tweede Kamer roept de regering op zich voor te bereiden op oorlog. En tv-programma EenVandaag meldt dat 'de zorgen om een dreigende oorlog toenemen' en besteedt ruime aandacht aan 'een vrijwillig dienjaar'. Alledaags militarisme rukt op.
meer lezen

Gerechtshof: Nederland moet stoppen met leveren F35-onderdelen aan Israël

12-2-2024 Vredesorganisaties hebben het Gerechtshof Den Haag gevraagd ervoor te zorgen dat Nederland stopt met leveren F35-onderdelen aan Israël. Maandag 12 februari heeft het hof besloten dat Nederland moet stoppen. 'Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook.'
meer lezen

Nu, naast de poster, ook een gratis wensbriefkaart Peace Now

9-2-2024 In december berichtten we al over de posteractie Peace Now. Die is inmiddels een groot succes! Utrecht, de stad waar de actie ontstond, hangt er vol mee. Nu is de actie uitgebreid met, eveneens gratis, wensbriefkaarten met dezelfde afbeelding van een vredesduif en de tekst Peace Now. Zowel de poster als de kaart zijn verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Stop steun UNRWA klap in gezicht van Internationaal Gerechtshof. En doodsteek voor hulp Palestijnen

8-2-2024 Direct nadat het Internationaal Gerechtshof vonniste dat Israël mogelijk genocide pleegt, zei Israël dat 12 medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Veel Westerse landen stopten gelijk hun financiële steun aan UNRWA. Een klap in het gezicht van het Internationaal Gerechtshof, een doodsteek voor de humanitaire hulp aan Palestijnen. En er is nog steeds geen bewijs.
meer lezen

België stopt vergunning voor export wapens naar Israël. Volgt Nederland dit voorbeeld?

7-2-2024 Minister-president Di Rupo van de Parti Socialiste heeft besloten de vergunning voor de export van wapens naar Israël te stoppen. Onder druk van vredesorganisaties geeft hij toe dat de humanitaire situatie in Gaza wapenexport onmogelijk maakt. Ook verwijst hij naar het vonnis van het Internationaal Gerechtshof: landen moeten alles doen om een genocide in Gaza te stoppen. Wat doet Nederland?
meer lezen