Vredesduif met olijftak in snavel.

Actie bij vliegbasis Volkel

15-10-2020 Op de Internationale dag voor de afschaffing van kernwapens, 26 september, kwamen PAX, IPPNW Duitsland, ICAN Germany, NVMP/Artsen voor Vrede en Greenpeace Nederland in actie bij vliegbasis Volkel. Op deze vliegbasis liggen namelijk nog steeds ongeveer 20 Amerikaanse kernbommen.

 

Foto actie fotograaf: Lize Kraan

Deze bommen zullen binnenkort vervangen worden door nieuwe kernwapens, met nieuwe technische mogelijkheden, die de drempel tot inzet verder zullen verlagen.

 

Op vrijdag 25 september en zaterdag 26 september fietsten een groep Duitse en Nederlandse medische studenten van Dusseldorf in Duitsland naar vliegbasis Volkel. Zij vroegen tijdens hun fietstocht aandacht voor de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied.

 

Bij aankomst in Volkel was er muziek en spraken onder andere Jan Haverkamp van Greenpeace, PAX-directeur Anna Timmerman, SP-Kamerlid Sadet Karabulut, Vicevoorzitter van de Raad van Kerken Kees Nieuwerth en GroenLinks raadslid in Uden, Monique Kappe-Borel. Daarna vond er een historisch fotomoment plaats waarbij premier Rutte en Bondskanselier Merkel de kernbommen teruggaven aan Donald Trump.

 

Foto: Lize Kraan

Bron: PAX