Vredesduif met olijftak in snavel.

Boete dreigt voor Vredesactie

18-1-2014 Vredesactie moet op 6 februari a.s. voor de rechtbank in Brussel verschijnen wegens een geweldloze actie in 2008 tegen de oorlog in Afghanistan. Ze zouden daarbij voor 200 euro schade hebben aangericht, maar de boete kan veel hoger zijn. Laat deze actieve vredesorganisatie niet monddood maken en teken het steunregister!

 

Op 14 november 2008 sloten vredesactivisten symbolisch het ministerie van Defensie. "Minister van Defensie De Crem trekt ons land steeds dieper in een uitzichtloze oorlog in Afghanistan." aldus het persbericht van die dag. De actie verliep strikt geweldloos en er werd niets beschadigd.

 

Vijf jaar later, op 10 december 2013, besliste de raadkamer in Brussel om Vredesactie correctioneel te vervolgen voor deze actie wegens het opzettelijk beschadigen van andermans onroerende goederen. Dit is een grove aanfluiting van het recht op vrije meningsuiting. Het lijkt erop dat minister De Crem gebruikt maakt van SLAPP (strategic lawsuit against public participation): het instellen van juridische procedures om critici de mond te snoeren. Het ministerie van defensie viseert Vredesactie en vredesactivisten met aanklachten voor futiliteiten, met meestal een heel zwakke bewijsvoering, maar bedoeld om uit te putten en af te schrikken.

 

Het parket heeft zich, op verzoek van minister De Crem, vijf jaar moeten bezighouden met het samenstellen van een (zwak) dossier waarbij de volgens de eiser opgelopen schade (200 euro) in schril contrast staat met de geļnvesteerde onderzoekstijd. Vredesactie daarentegen loopt door de strafrechterlijke vervolging het risico op een zware geldboete en een mogelijk verbod op een aantal activiteiten tot zelfs het ontbinden van de organisatie. Een pijnlijke en schandalige inperking van het recht op vrije meningsuiting en de amputatie van een stuk democratie.

 

Meer info.

Bron: www.vredesactie.be