Vredesduif met olijftak in snavel.

PAX Duiven

24-9-2020 PAX heeft voorafgaand aan de Vredesweek 2020 de PAX Duiven uitgereikt. Daarmee zetten zij bijzondere vredesinitiatieven in de spotlights. De ontvangers van de PAX Duif 2020 zijn: Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter. De vakjury stond onder leiding van Sinan Can.

 

Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over oorlog en geweld. PAX wil daar iets tegenover stellen en juist positieve verhalen laten zien. Verhalen van mensen die verandering teweeg brengen, op grote of juist kleine schaal. Zij steken hun nek uit om geweld te voorkůmen. Of je nu je mensen die in de knel zitten helpt, journalistieke stukken schrijft over mensen in conflictgebieden of juist de vrede bewaart in ons parlement, alle winnaars dragen op eigen wijze bij aan een vreedzamere wereld.

Khadija Arib

Khadija Arib ontvangt de PAX Duif vanwege haar inzet voor de democratie in Nederland. Als Kamervoorzitter bewaakt Arib de vrede in de Tweede Kamer en bevordert een open politiek dialoog. Khadija Arib kreeg te maken met openlijke discriminatie en persoonlijke aanvallen, maar oogst nationale waardering voor haar werk als Kamervoorzitter. Khadija Arib is een rolmodel en inspiratiebron voor veel vrouwen.

Minka Nijhuis

De jury kent een PAX Duif toe aan Minka Nijhuis vanwege haar enorme inzet voor burgers in conflicten. Nijhuis is een van de meest integere buitenlandjournalisten van Nederland. Ze deed verslag vanuit verschillende oorlogsgebieden. Onbekend maakt onbemind, het is dan ook van cruciaal belang dat journalisten samenlevingen blijven informeren over gebeurtenissen in oorlogssituaties. De jury is van mening dat haar optreden in 1999 in Oost-Timor met collega journalisten, bij heeft gedragen aan het redden van duizenden mensenlevens. Minka Nijhuis gaat verder in haar betrokkenheid dan andere journalisten en maakt daardoor het verschil.

Rikko Voorberg

Als geen ander weet Rikko Voorberg Nederlanders bewust te maken van het lot van vluchtelingen. Met de actie 'We gaan ze halen' wist hij veel publiciteit te genereren. Ook als een actie niet goed valt, of als er veel kritiek is, gaat hij door. Voorberg zoekt steeds naar nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten. Hij luistert naar verschillende meningen en zoekt dan opnieuw naar de verbinding. Voorberg durft tegen de stroom in te gaan en kiest steeds weer voor mensen die in de knel zitten vanuit een geloof in humaniteit en solidariteit.

Naomie Pieter

De jury kent een PAX Duif toe aan Naomie Pieter vanwege haar enorme inzet tegen racisme en LGBTIQ+ discriminatie. Pieter heeft een groep zichtbaar gemaakt die binnen Black Lives Matter niet vanzelfsprekend was. Ze heeft daarmee de strijd tegen racisme inclusiever weten te maken. De jury onderkent de moeilijke situatie van veel LGBTIQ+ mensen van kleur, die te maken hebben met verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting. Naomie Pieter heeft dat als geen ander zichtbaar gemaakt.

De jury

De ontvangers van een PAX Duif werden dit jaar voor het eerst gekozen door een vakjury. De jury bestond uit hoofdredacteur van Nieuw Wij Chantal Suissa, oud-Kamerlid namens de PvdA en voorzitter van de landelijke CliŽntenraad Amma Asante, trendwatcher, oprichter van Studio Zeitgeist en wereldreiziger Farid Tabarki en programmamaker, journalist en voorzitter van de jury Sinan Can.

Bron: PAX