Vredesduif met olijftak in snavel.

Mondiale Vredesindex 2008

26-5-2008 Voor tweede keer is er een wereldwijde vredesindex opgesteld die aangeeft in welke mate landen er in slagen een duurzaam vreedzame samenleving te organiseren. Er blijkt b.v. uit dat SyriŽ vrediger is dan de VS.

 

Bij het opstellen is gekeken naar zowel externe als interne factoren. Zo heeft de VS zijn slechte score niet alleen te wijten aan zijn betrokkenheid bij vele gewelddadige conflicten over heel de wereld, maar ook aan het hoogste percentage gevangenen van alle 140 onderzochte landen en de vele moorden die er gepleegd worden.

Enkele resultaten: IJsland is het vreedzaamste land, BelgiŽ komt op de 15e plaats en Nederland op de 22e direct na Uruguay, China op de 67e, de VS op de 97e en Rusland op de 131e. Irak eindigde op de laatste plaats met daarvoor SomaliŽ, Soedan, Afghanistan en IsraŽl. Binnen de EU hoort Nederland tot de middenmoot.

De wereld is volgens de metingen van de Vredesindex van 2007 op 2008 een heel klein beetje vrediger geworden. De meest vredige landen zijn kleine stabiele democratieŽn.

De Vredesindex is gebaseerd op onderzoek door de Economist Intelligence Unit. Het complete rapport is te lezen en te downloaden in de online-leeszaal van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (www.vredesmuseum.nl/download/inhoud.php).+

Bron: diverse persberichten