Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredessymposium 2018

31-8-2018 Op vrijdag 21 september 2018 vindt de vierde editie van het jaarlijkse Vredessymposium plaats.
Dit keer in Zwolle. Traditiegetrouw worden ieder jaar tijdens het Vredessymposium 'vredeshelden' gehuldigd als een symbolisch eerbetoon aan de duizenden vredesactivisten die zonder wapens actief zijn in conflictgebieden.

 

Dit jaar zijn er drie genomineerden; zij zullen kort worden geļnterviewd over hun bijzondere werk en worden daarna gehuldigd door Burgemeester Henk Jan Meijer.

 

Vredesheldin Iris Frakking, directeur van de NGO Horizons, is voorgedragen door United Network of Peacebuilders (UNOY). Vredesheld Daan Savert is theoloog en was werkzaam bij vredesmissies in Colombia en Iraaks-Kurdistan. Hij is voorgedragen door Christian Peacemaker Teams Nederland (CPT). Vredesheldin Nina Koevoets is trainer en organizer bij Towards a Nonviolent World. Zij is voorgedragen door de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG).

 

Het thema van het Vredessymposium is dit jaar: 'Jong en Ontwapenend' wat goed past bij de in 2015 aangenomen resolutie 2250 van de Verenigde Naties. Deze resolutie onderstreept het belang van het betrekken van jongeren bij het bemiddelen in - en oplossen van conflict. In veel conflictgebieden vormen jongeren een aanzienlijk deel van de bevolking. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame vrede en verzoening, als zij daarvoor de kans krijgen.

 

Op het symposium zal Arun Gandhi, een van de kleinzonen van Mahatma Gandhi die het vredeswerk van zijn grootvader heeft voortgezet, via een rechtstreekse livestreamconnectie vanuit New York een bijzondere boodschap van bemoediging geven. Er kunnen dan ook vragen aan hem worden gesteld. Een unieke gebeurtenis!

 

Ook de zoon van Evert Huisman, een van de grondleggers van de Vredesuitzendingen vanuit Nederland, zal een bijdrage leveren over het bijzondere werk van zijn vader. Huisman, o.a. oprichter van de Nederlandse afdeling van Peace Brigades International en auteur van 'Van Geweld bevrijd', werd voor zijn werk geļnspireerd door Gandhi. Hij zal postuum worden gehuldigd.

 

Voor en na het Vredessymposium is er een Vredesexpositie in het stadhuis te zien waar diverse organisaties actief in dit werkveld zich presenteren. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

 

We kijken uit naar uw aanwezigheid op dit bijzondere Vredessymposium. Het symposium is onder voorbehoud van wijzigingen en wordt deels in het Engels en deels in het Nederlands uitgevoerd. Het programma start om 13.00 uur en duurt tot circa 17.30 uur.

 

U kunt zich opgeven via: vredesmissieszonderwapens@gmail.com of door te bellen naar 06 232 45 122. De toegang is vrij.

31-8-2018