Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesweek in Gouda

13-8-2018 Van 15 t/m 23 september wordt de jaarlijkse Vredesweek in Gouda georganiseerd door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en Verzetsmuseum Zuid-Holland. De meeste activiteiten zullen plaatsvinden in en rond de vestiging van beide musea aan de Turfmarkt 30 te Gouda.

 

museum in vredesweektooi

De Vredesweek is een week van bezinning en actie die jaarlijks in de 3e week van September wordt gehouden. 21 september is de Internationale Dag van de Vrede, uitgeroepen door de Verenigde Naties.

 

Het thema is dit jaar in Gouda: "Persoonlijke ontwikkeling voor een betere wereld", met als achterliggende gedachte dat geluk de sleutel is. Het is een week vol activiteiten voor zowel volwassenen als kinderen. In het Petit café "De vrijheid" wordt er voor de innerlijke mens gezorgd.

 

Voor de kinderen is er op zaterdag 15 september in de tuin van het Verzetsmuseum een graffiti workshop, waarbij de kinderen hun eigen werkstuk met het thema "vrede" maken onder professionele begeleiding. De kunstwerken worden opgehangen in het museum en zullen de hele week zichtbaar zijn voor bezoekers van het museum. Op woensdag 19 september kunnen kinderen stukjes van een tapijt maken naar eigen idee. De stukjes worden aan elkaar genaaid, zodat er een vredestapijt ontstaat, dat ook de hele week tentoon wordt gesteld aan bezoekers. Uiteraard zijn er ook gedurende het Mini-Vredesfestival op zaterdag 22 september activiteiten voor kinderen.

 

Voor volwassenen zijn er deze week 4 workshops. Op zaterdag 15 september zijn er 2 met als thema "Verbindende/Geweldloze Communicatie", verzorgd door Instituut Vine. Eén over hoe om te gaan met het spanningsveld tussen individueel belang en groepsbelang en één over versterking van autonomie, waarbij gewerkt wordt aan een sterkere zelfbinding, van waaruit je heldere keuzes kunt maken en positief kunt bijdragen aan het geheel. Op dinsdag 18 september is er een workshop over meebewegen voor persoonlijke ontwikkeling en behoud van vrede, een methode die door grote vredesstrijders als Mandela en Gandhi werd toegepast en One Melodie verzorgt op 19 september de workshop "Bewust positief, vredevol van binnen".

 

Op dinsdag 18 september is er ook Yoga deze les is geschikt voor zowel beginners als wat meer ervaren mensen, op donderdag de 20ste wordt de film "Down to earth" vertoonden is er in de avond een lezing met als thema "Geluk de sleutel tot een betere wereld".

 

Voor jong en oud wordt de week afgesloten met een Mini-Vredesfestival, de "Walk of Peace" en de Geluksroute. Voor het Mini-Vredesfestival op zaterdag 22 september nemen we letterlijk het Verzetsmuseum over, met muziek in de tuin (o.a. Joan Franka) en inspiratie, mindfulness en kinderactiviteiten in het museum. Uiteraard is de toegang gratis tot het museum en het Mini-Vredesfestival op zaterdag 22 september. Tijdens de "Walk of Peace" op 21 september hebben we interessante ontmoetingen en bezinningsmomenten, ook is er een connectie met ons educatieprogramma voor de basisscholen, 1u=uall. We eindigen in de Chocoladefabriek. Op 22 en 23 september komt de Geluksroute naar Gouda. Het gaat hierbij om geluk brengen en gelukplukken. Iedereen kan zijn eigen bijdrage leveren. Wil jij geluk brengen? Meld je dan aan op www.geluksroute.nu

 

Het filmhuis vertoont in de Vredesweek 3 keer de film "The report on Sarah and Saleem", een affaire van een getrouwde Palestijnse man en een getrouwde Israëlische vrouw in Jeruzalem, die een gevaarlijke politieke dimensie krijgt.

 

Kortom een week met veel verschillende activiteiten, die het waard zijn om nu al vast in uw agenda te zetten en waarover u meer kunt lezen op www.vredesweekgouda.nl.

Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid