Vredesduif met olijftak in snavel.

DOEboek Vrijheid

9-11-2020 In het bezoekerscentrum van de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn werd het DOEboek Vrijheid gepresenteerd. Samen met inwoners uit 14 gemeenten en lokale organisaties werden van beide zijden van de grens verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het herstel en onderhoud van de democratie gedeeld.

 

'Samen vieren dat de democratie in Nederland en Duitsland werd hersteld.'

'Het kwaad onderzoeken en benoemen en samen vrede maken.'

 

Na maanden uitstel werd het DOEboek Vrijheid - Mitmachbuch Freiheit gepresenteerd in het bezoekerscentrum van de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

 

Het Doeboek is in een oplage van 40.000 exemplaren verspreid onder scholieren in gemeenten in Noord-Limburg en het Niederrheingebiet.

 

Samen met inwoners uit 14 gemeenten en lokale organisaties werden van beide zijden van de grens verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het herstel en onderhoud van de democratie gedeeld.

 

Dat was een boeiend proces: met open ogen en oren naar het verleden kijken en begrijpen dat oorlog een ramp is als het je overkomt. Inzien dat mensen ook vrede en vrijheid kunnen maken, moedig kunnen zijn, 'nee' kunnen zeggen tegen onrecht en samen beleven en vieren dat de democratie in Nederland en Duitsland werd hersteld in 1944 en 1945.

 

Verhalen over verzet, over onderdrukking, overleven en keiharde strijd om elke meter. De meeste bewoners van het gebied waren geëvacueerd en niet thuis bij de bevrijding.

 

Er is in het boek veel aandacht voor de verschillende perspectieven aan beide zijden van de grens. De thema's van burgerschapsonderwijs, zoals vrijheid van meningsuiting, rechtsstaat en compassie en democratie komen uitvoerig aan de orde.

 

Meer informatie: www.vredeseducatie.nl

Bron: Stichting Vredeseducatie