Vredesduif met olijftak in snavel.

Vrijheidsliederen

11-5-2020 Onlangs verscheen een boekje met 18 liederen over vrijheid en het verlangen naar vrede. Bijzonder is dat niet alleen de tekst van de liederen is opgenomen, maar ook de muziek in notenschrift. Bovendien is een cd bijgevoegd met 14 van de liederen. Het boekje is geïllustreerd met cartoons met een vredesthema. Heel geschikt om te gebruiken bij vredesactiviteiten.

 

Kaft liedbundel

Het boek begint met een lied uit 1648 dat de opluchting bezingt die de Vrede van Münster bracht. Er is een Bulgaars volkslied over de strijd voor vrijheid en tegen het fascisme. Verder een anti-apartheidslied uit Zuid-Afrika en veel recente liederen van de hand van samensteller Frank Edam.

 

Het boekje is uitgegeven in het kader van de viering van 75-jaar bevrijding, maar verering van oorlogshelden komt er niet in voor. Vrijheid wordt hier verbonden met vrede, sociale rechtvaardigheid, strijd tegen misbruik van macht en discriminatie.

 

De liederen op de cd zijn ingezongen door het Alkmaars Straatorkest (ASO).

 

In het boekje zijn ook een aantal cartoons opgenomen uit de tentoonstelling 'Talen naar Vrede' van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Deze cartoons, van de hand van Len Munnik en Lex Dirkse, zijn gebaseerd op vredesspreekwoorden.

 

Het boekje is voor 15 euro plus 3 euro verzendkosten te koop in de webshop van het Museum voor Vrede en Gweldloosheid.

11-5-2020