Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesactivisten vrijgesproken

19-4-2016 De acht voerden vorig jaar actie tegen de DSEI wapenbeurs door de toegangsweg te blokkeren. De rechter besliste dat ze onschuldig zijn, omdat hun actie de bedoeling had om oorlogsmisdaden te voorkomen.

 

In Londen heeft de rechter op 15 april acht activisten, waaronder drie belgen, vrijgesproken voor het blokkeren van een weg. De acht voerden vorig jaar actie tegen de DSEI wapenbeurs, één van de grootste wapenbeurzen ter wereld. Honderden mensen blokkeerden toen een week lang op vreedzame wijze de toegangswegen om de opbouw van deze wapenbeurs tegen te houden, acht van hen werden vervolgd.

 

De rechter besliste vandaag dat de acht onschuldig zijn, omdat hun actie de bedoeling had om oorlogsmisdaden te voorkomen. "Het Britse rechtsysteem laat toe dat een wet overtreden wordt om een grotere misdaad tegen te gaan. Dat was precies wat wij met onze actie probeerden te doen. Europese wapens maken immers wereldwijd vele slachtoffers," zegt Bram Vranken, één van de vrijgesproken activisten.

 

De rechter volgt de beklaagde activisten in die redenering en zei in zijn verdict "there is compelling evidence that criminal activity was taking place at DSEI arms fair".
De rechter erkent hiermee dat burgers het recht hebben om actie te ondernemen tegen oorlogsmisdaden wereldwijd. "The governement has not taken appropriate action to stop these criminal activities from happening", aldus nog de rechter. De wapenhandel speelt een sleutelrol in het in stand houden van verwoestende conflicten, zoals de oorlog in Jemen. Als onze politici hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn burgers genoodzaakt om zelf iets te doen.

 

Op DSEI verkopen 1500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 30 000 bezoekers komen er shoppen. De belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit meer dan 100 landen.
Ook regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden stonden op de gastenlijst. Zo waren onder andere Saoedi-Arabië, Qatar, Azerbeidzjan en Bahrein in 2015 uitgenodigd.

 

"Niet wij maar de DSEI wapenbeurs stond deze week op de beklaagdenbank. En het is de wapenbeurs die vandaag veroordeeld werd voor het faciliteren van oorlogsmisdaden", zegt Vranken nog.

 

De rechtszaak vond plaats van 11 tot 15 april. Verschillende experts, waaronder Oliver Sprague van Amnesty International, getuigden over de DSEI wapenbeurs. De openbare aanklager kan nog in beroep gaan.

Bron: www.ikstopwapenhandel.eu