Vredesduif met olijftak in snavel.

Geen UDT!

6-3-2020 Van 26 tot 28 mei 2020 vindt in Ahoy Rotterdam de Undersea Defence Technology (UDT) wapenbeurs plaats, de grootste beurs voor onderwaterwapens ter wereld. Daarom wordt op 20 februari een demonstratie georganiseerd voor het Stadhuis Rotterdam om de gemeente op te roepen zich uit te spreken van tegen de komst van deze wapenbeurs.

 

Oproep van de organisatoren:

De UDT is een plek waar de militaire industrie samenkomt met beleidsmakers, ambtenaren en militairen om zijn nieuwe dodelijke producten te promoten. Naast de verwoestende rol die deze producten spelen in voortgaande oorlogen, heeft de sonartechnologie die de militaire industrie verkoopt ook dodelijke gevolgen voor onderwaterdieren, zoals walvissen, dolfijnen en bruinvissen.

Standhouders op de UDT, zoals Lockheed Martin, BAE Systems, Damen en Thales zijn betrokken bij wapenleveranties aan landen in oorlog en mensenrechtenschenders (Saoedi-ArabiŽ, VAE, Egypte, Turkije, IsraŽl, Tsjaad, Turkmenistan), bij het ontwikkelen en het onderhoud van kernwapens en bij het militariseren van grenzen.

Hiermee vervullen de UDT en andere wapenbeurzen een spilfunctie in de handel die oorlogen, interne conflicten, repressie en mensenrechtenschendingen voedt. De enorme hoeveelheden geld die de wereld uitgeeft aan het ontwikkelen en kopen van wapens gaan ten koste van zinvolle uitgaven voor gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding enzovoort. Wapenbedrijven verdienen goed geld aan dood en verwoesting.

Verscheidene Europese steden hebben zich de afgelopen jaren uitgesproken tegen de komst van wapenbeurzen. Dit gaat bijvoorbeeld om Amsterdam, Glasgow en Keulen. Sink UDT! roept de gemeente Rotterdam op deze voorbeelden te volgen, de UDT ongewenst te verklaren en er bij Ahoy op aan te dringen de beurs te weren. We schreven een brief met deze strekking aan de gemeenteraad, die vergadert op donderdag 20 februari. Voor de deur van het stadhuis staan we met spandoeken en flyers om onze oproep kracht bij te zetten en mensen te informeren. Sluit je aan!

Picketline bij vergadering gemeenteraad - donderdag 12 maart - 9.45 uur
Voor de deur van het Stadhuis, Coolsingel 40, RotterdamTekst van brief gezonden aan de gemeente Rotterdam

Bron: Sink UDT!