27-9-2024 10 jaar geleden kwam het VN-Wapenhandelsverdrag tot stand. 'De regering beschouwt het verdrag als een succes voor de VN en voor de internationale gemeenschap', zei onze regering. Het verdrag verbiedt wapenleveringen aan landen die zich niet houden aan het internationaal recht. Het Internationaal Gerechtshof is duidelijk geweest over Israël. Toch levert het Westen wapens aan Israël. Ook Nederland.
VN-Wapenhandelsverdrag
Het VN-Wapenhandelsverdrag uit 2014 bevat strenge, juridisch bindende regels voor internationale wapenleveringen. Het verdrag verbiedt wapenleveringen aan landen die zich niet houden aan het internationaal humanitair recht.
Nederland
De Nederlandse regering heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het verdrag. 'De regering is verheugd met het bereikte resultaat, en beschouwt dit verdrag als een belangrijke bijdrage aan de internationale veiligheid en stabiliteit', zei de regering destijds. 'Het verdrag verbiedt de export van wapens als de exporterende staat kennis heeft dat de wapens ingezet kunnen worden voor het plegen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden', schreef de Nederlandse regering aan de Tweede Kamer.
Internationaal Gerechtshof
Het Internationaal Gerechtshof is duidelijk geweest over Israël. Toch leveren de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en andere landen wapens aan Israël. En Nederland ook.
Amnesty International
'Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijven veel regeringen de regels schaamteloos aan hun laars lappen. Dit leidt tot een enorm verlies aan mensenlevens in conflictgebieden. Het is tijd dat staten hun wettelijke verplichtingen nakomen en het Wapenhandelsverdrag volledig implementeren', zegt Patrick Wilcken van Amnesty International.
Bron: Amnesty International