Vredesduif met olijftak in snavel.

Hameren op wapens

21-10-2008 In 2 gelijktijdige geweldloze acties sloegen vredesactivisten met hamers op wapens bestemd voor export naar o.a. de VS, Groot-BrittanniŽ en India.

 

2 activisten betraden de Saab Bofors Dynamics fabriek in Eskilstuna bij Stockholm op woensdag 15 oktober 2008 om 00.30 uur. Zij hamerden en vernielden 20 Carl Gustaf lanceerders voor anti-tank raketten. Daarna maakten ze de politie attent op hun aanwezigheid in de fabriek, die geacht werd zwaar beveiligd te zijn.

Gelijktijdig gingen 2 andere activisten de BAE Systems fabriek in Karlskoga binnen. Om 2.36 uur forceerden zij de deur van een assemblage-gebouw en vernielden daar onderdelen van de Howitzer 77 en de Archer, een zeer nauwkeurige granaat o.a. gebruikt bij de bezetting van Irak.

De activisten lieten bij de gaten die ze in de veiligheidshekken hadden geknipt borden achter met de tekst 'De deur is open, het staat je vrij met de ontwapening te beginnen'.

Annika Spalde, diaken in de Zweedse kerk en het 5e lid van de groep, zei op een persconferentie: 'Als je regering steun geeft aan een illegale oorlog en wapens verkoopt aan dictators, is het tijd voor gewone burgers om in actie te komen'.

De acties waren de eerste van deze aard in Zweden in deze eeuw. Toen de door de VS geleide invasie van Irak begon, steeg de Zweedse wapenexport met 88% en is sedertdien blijven stijgen. Daarmee doet de Zweedse regering geweld aan haar eigen politiek van vrede en neutraliteit.

Meer informatie op www.ofog.org.
Filmpjes van de acties zijn te zien op: www.youtube.com/ofogsweden+

Bron: WRI