[Menu] [dDH]
 

PAASMARS VOOR ONTWAPENING EN VREDE
Paasmaandag 13 april '98

 
 

Gilze-Rijen terug naar de natuur,
stop Apache-oorlogsheli's!

Stop Radioactieve Uraniummunitie!
Nederland Kernwapenvrij!  
 

PROGRAMMA

10.00 BREDA, H. Hart(kraak)kerk, Baronielaan 22
(neem Bus 3). Demo, via KMA (aldaar symbolische actie), naar 't station

11.50 Trein Breda - Gilze-Rijen

12.00 Verzamelen op station GILZE-RIJEN
(pendelbus voor wie lopen bezwaarlijk is). Aankomst fietsdemo uit Tilburg. Demo (15 min.) naar manifestatie met podiumprogramma bij hoofdpoort. Om 14 uur terug naar station

14.27 Trein Gilze-Rijen - Tilburg

14.30 Verzamelen voor station TILBURG
(ook aldaar pendelbus). Lopen (15 min.) naar manifestatieplein, met programma en info-kramen markt.

Einde: ± 16.30

 
Organisatie:
Werkgroep Paasmars/Paasmarsoverleg
Postbus 10500
2501 HM DEN HAAG
Tel. 070 - 365 85 33, 013 - 536 97 59
Giro: 33 79 71 tnv Anti-Interventie Kom., Den Haag
Reserveren kraam infomarkt Tilburg: 070-3507877

De volgende organisaties roepen u op tot deelname aan de Paasmars: Anti-Interventie Kom. (Anti-Imp. Kom. R'dam; Anti-MOT Groningen; Bangladesh People's Solidar. Centre; Bew. Weigering Defensiebelasting; Eigenwijs Grijs; Franciskaanse Vredeswacht; Haags Vredes Platf.; Is Het Hier Oorlog?; Kerk en Vrede; PAIS; PSP'92; Sticht. Opstand; Stop Starwars; Sticht. Volk voor Vrede; Vredeswake Utrecht; Zuid-Azië-Forum); AMOK-Noord; Atoomvrijstaat; Doopsgezinde Vredesgr.; DWARS; Emmaus NL; Fabel v.d. Illegaal; Filipino Refugees in the Neth.; De Hobbitstee; GroenLinks Breda & Tilburg; IS; Juristen v.d. Vrede; NCPN; Oecum. Vredesforum v. Eur. Kath.; Omslag, werkpl. v. duurz. ontw.; OVB; Particip. Refugees in Eur.; Peace Brigades Internat.; Rebel; SAP; SP; Sticht. BurgerVredesTeams; Sticht. Voorl. Aktieve Geweldloosh.; Sticht. Winston; Stop de Wapenwedloop; Tribunaal v.d. Vrede; V.D.; De Vuurdoop; Vredesburo Eindhoven; Vredesburo Heerlen; Vrouwen voor Vrede; Werkgr. Vluchtelingen Vrij.

Ontwapening voorwaarde voor Vrede

Oorlog is geen onafwendbare natuurramp. Tegenover oorlogsvoorbereiding, zoals de Apache-gevechtsheli's op Gilze-Rijen, moet vredesvoorbereiding worden gesteld. Een voorwaarde voor het bereiken van duurzame vrede is ontwapening. Daarom is ook nu weer, tijdens Paasmars nr.6, ONTWAPENING de centrale eis aan onze en andere regeringen.

Nederland moet een bijdrage leveren aan ontwapening door de luchtmobiele brigade (l.m.b.) af te schaffen. Een positieve stap daartoe is het dé-militariseren en teruggeven aan de natuur van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen. De 12 al op de basis gestationeerde Apaches van de l.m.b. moeten worden ontmanteld en de orders voor nog eens 18 van deze oorlogsheli's geannuleerd. Een extra reden daarvoor is dat de Apaches kunnen schieten met uranium-munitie. Verder zijn de rotorbladen van de Apaches bepantserd met uranium. Voor het afschieten van uranium-munitie beschikken de Apaches over een snelvuurkanon. Bij inslag van deze munitie komt radio-actieve straling vrij. Aan de gevolgen daarvan lijden ook nu nog, 7 jaar na de militaire interventie van '91 in de Golf, duizenden Irakezen, vooral kinderen. Bij calamiteiten met uranium-munitie op Gilze-Rijen is er stralingsgevaar.

Vreedzame wereld voor komende generaties

Wij willen een menswaardige, vreedzame wereld voor huidige en komende generaties. De 21ste eeuw mag geen herhaling worden van de barbaarse bijna afgelopen eeuw, met twee wereldoorlogen, Auschwitz, Hiroshima, Vietnam, Bosnië, Somalië, Rwanda en Moruroa. Daarom werken wij samen met degenen die de oorzaken proberen aan te pakken van geweld en oorlog: winstbejag, uitbuiting, onderdrukking, vreemdelingenhaat en nationalisme. Maar ook de middelen voor oorlogvoering, de enorme en groeiende voorraden wapens, vergroten oorlogsgevaar. Inmiddels heeft defensie zich alweer een nieuwe vijand aangeschaft: moslim- en andere landen in Noordafrika, het Middenoosten en Zuidazië. Voor wapenfabrikanten komt dit vijandbeeld van pas.

De NAVO, vredestichter?

Wij keren ons tegen de bewering van regeringen als die van Nederland en de andere NAVO-landen dat zij, om de vrede te dienen, zich op oorlogvoeren moeten voorbereiden. Ook wijzen wij een tweede bewering af, als zou de NAVO overal ter wereld vrede brengen en dus interventielegers als de l.m.b. nodig hebben. Daartegenover zien wij de NAVO niet als vredestichter, maar als gevaar voor de vrede, zeker nu dit nucleaire bondgenootschap zich uitbreidt tot de grenzen van een zich bedreigd voelend Rusland.

In plaats van militaire interventies en nieuwe blokvorming bepleiten wij de opbouw van geweldloze burgervredesteams. Deze kunnen in conflictgebieden worden ingezet, op verzoek en ter ondersteuning van oorlogsslachtoffers, vredesgroepen, dienstweigeraars en kritische media. Ook bepleiten wij ruimhartige opvang van vluchtelingen.

ER IS NOG MEER REDEN VOOR AFSCHAFFING VAN DE LUCHTMOBIELE BRIGADE:

  • opbouw en materieel van de l.m.b. kosten zo'n 7 miljard gulden, waarvan 1,7 miljard voor de Apaches. Daartegenover is er afbraak van sociale voorzieningen, gezondheidszorg, milieu en onderwijs
  • l.m.b.-ers oefenen samen met laagvliegende F-16-jachtbommenwerpers in Labrador en Quebec, Canada. Het Indiaanse Innu-volk wordt erdoor geteisterd
  • bij defensie wordt hardop gedacht over het inzetten van de l.m.b. voor binnenlandse "conflictbeheersing".... In Oostgroningen groeit het verzet tegen plannen voor l.m.b.-vestiging
  • l.m.b.-inzet kan gepaard gaan met dreiging met kernwapens. In geval van een (interventie-)oorlog heeft defensie voor kernbommen toegeruste F-16's beschikbaar van de atoombasis Volkel.


[Menu] [dDH]