[Menu] [dDH]
 

PAASMARS VOOR ONTWAPENING EN VREDE
Paasmaandag 13 april '98

 
 

 
Organisatie:
Werkgroep Paasmars/Paasmarsoverleg
Postbus 10500
2501 HM DEN HAAG
Tel. 070-3658533, 013-5369759
Giro: 33 79 71 tnv Anti-Interventie Kom., Den Haag

Witte Paasmars trekt 200 demonstranten

De militaire bazen van Gilze-Rijen hadden op 2de Paasdag een onverwachte bondgenoot: een witte Pasen met sneeuw tot laat in de ochtend en hagel en regen, onbarmhartig opgezwiept door harde ijzige wind. In dit hondenweer demonstreerden 100 Paasmarsers bij de hoofdpoort van de vliegbasis. Het gebeuren werd vastgelegd door talrijke journalisten van Brabantse bladen, radio en tv.. Vanaf de podiumwagen van "Theaterstraat" regisseerde de voor deze gelegenheid in witte pij gestoken Dominicaanse theoloog Karl Derksen een sobere herdenking van de slachtoffers van uraniummunitie in zowel Irak als de V.S.. Een aan het hek gehangen fotoexpositie toonde de gruwelijke gevolgen van deze munitie. In de berm aan het hek werden 40 kruizen gep[aatst, voorzien van nucleair-gevaar-tekens en het geheel werd omrankt met een pracht aan bloemen. Tijdens het herdenkingsritueel wist de zeer bekwame Koerdische muziekgroep "Koma Strana Dicle" (het lied van de Tigris), met zangeres Bawer Camlibel, de juiste snaar te treffen. Ook het Engelstalige repertoire van de Tilburgse protestzangeres Agnes Koelemij kon menigeen bekoren. Gerard van Alkemade hield een toespaak over Apacheheli's en uraniummunitie en overhandigde een petitie aan plaatsvervangend basiscommandant Van der Moer. Vervolgens vertrok de door de elementen geteisterde schare naar Tilburg.

Op het centrale plein "De Heuvel" werden de demonstranten verwelkomd door het Tilburgse muziekfenomeen Peer de Graaf en diens band. Rondom navrante rap- en liedteksten over Gilze-Rijen, heli's en uranium brachten "Peer en de Watjes" wonderbaarlijke aanstekelijke muziek waarmee ze natte beentjes van de vloer kregen en de zon opriepen tussen de buien door. Parvin. uit haar Iraanse land gevlucht voor geweld, bepleitte de toepassing van mensenrechten in Nederlandse asielcentra. Yvonne Timmermans was de stem van jonge activisten van wie er relatief veel mee-Paasmarsten. Gerard van Alkemade en ook Agnes Koelemij traden opnieuw op en "Peer en de Watjes" sloten gloedvol af.

De 10 kraampjes van vredes- en politieke organisaties boden op "De Heuvel" informatieve ondersteuning en wisten enkele tientallen nieuwsgierige Tilburgers aan te trekken. Konijnenland zorgde weer voortreffelijk voor de inwendige mens.

's Ochtends was de Paasmars gestart in Breda. In de kraakkerk aan de Baronielaan hield Karl Derksen een inhoudsvolle vredestoespraak, waarna hij z'n 40-koppig gehoor in de sneeuwwind op weg zond met spandoeken, richting Koninklijke Militaire Academie. Daar kondigde Marie-José Godding de ombouw aan van dit oorlogsinstituut tot vredesuniversiteit en onthulde zij een bouwplaatsbord met reconstructie-tekst. Daarna pakte een deel van de Bredajenaars de trein naar het volgende demonstratiedoel: Gilze-Rijen.


[Menu] [dDH]