PAASMARS 2000 VOOR ONTWAPENING EN VREDE

Paasmaandag 24 april, Hengelo
11.15 uur: P+R-terrein,
zuidzijde station

Paasvredesactiekamp 21 t/m 26 april,
'Erve De Koekkoek', Haarweg 1, Ambt Delden

Werkgroep Paasmars,
Postbus 10500, 2501HM Den Haag
053-4356676; 070-3890235
(voor bestellen affiches en petities)
Opgave slotmaaltijd: 053-4333558
Web: http://vredessite.nl/paasmars

WAPENHANDEL = MOORDHANDEL

De Paasmars 2000 voor Ontwapening en Vrede vindt plaats op Tweede Paasdag, 24 april, in Hengelo. De mars, de erop aansluitende manifestatie en ook het Paasvredesactiekamp in de omgeving van Hengelo, staan in het teken van vreedzame strijd tegen de wapenindustrie. De hoofdleuzen zijn: 'Wapenhandel is Moordhandel!' en 'Stop Oorlogsvoorbereiding!' Met bedrijven als HSA, Stork en Urenco is deze industrie in Twente ruim vertegenwoordigd. De Paasmars trekt naar verwachting ook deelnemers uit Duitsland, met name uit het gebied dat samen met Twente de Euregio vormt.

De vredesbeweging verlangt van de wapenindustrie in Twente en elders, dat deze stopt met oorlogsproductie, binnen een termijn van 5 jaar. Tijdens de Paasmars 2000, alweer de achtste in successie, zullen de deelnemende organisaties en personen deze wens -onder andere door middel van een petitie- bij diverse hoofdkantoren van wapenfirma's kenbaar maken. Daarmee geven de organisatoren gehoor aan de oproep van de Verenigde Naties om het nieuwe millennium te beginnen met de opbouw van een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid.

Geef om zorg, niet om wapens!

Met de conversie van wapenfirma's tot producenten van maatschappelijk nuttige goederen en diensten komt een eind aan de gigantische verspilling die kenmerkend is voor militaire en wapenproductie. In schril contrast met die verspilling staan de chronische tekorten in de gezondheidszorg, het onderwijs, de zorg voor het milieu, evenals de toenemende armoede in de wereld. Tegenover de miljarden aan investeringen voor de ontwikkeling en bouw van de 'Joint Strike Fighter' (JSF, beoogd opvolger van de verouderd geachte F-16- jachtbommenwerpers), staat een uitgeklede thuiszorg, zonder voldoende personeel en middelen voor zieken, ouderen en gehandicapten. Wat alleen al Stork en Urenco aan de JSF willen opstrijken kan de zorgsector voor lange tijd uit de brand helpen. Urenco ontwikkelt bovendien, samen met de Universiteit Twente, een laser-procédé voor het verrijken van uranium, ook geschikt voor kernwapens.

Vredesondermijning

De acties met Pasen 2000 in Twente zijn ook een aanklacht tegen de vredesondermijnende rol van wapenproductie en -handel. Wapenfirma's hebben immers baat bij oorlogen en zijn meestal niet kieskeurig in de werving van hun klanten. De bepaling van staatswege dat niet geleverd mag worden aan landen in spanningsgebieden wordt niet consequent toegepast óf creatief ontdoken. Zo staan er op de HSA-klantenlijst landen als Turkije (oorlogvoerend tegen de Koerden), Zuid-Korea (in conflict met Noord-Korea), Taiwan (in conflict met China), Indonesië (voerde oorlog tegen Oost-Timor; gewapende onderdrukking van binnenlands verzet) en India (in conflict met Pakistan). Nederland staat in de toptien op de wereldranglijst van wapenexporteurs.

'Vredesoperaties'

Vaak beroepen Nederlandse wapenfirma's zich erop dat ze produceren ten behoeve van zogeheten vredesoperaties. Een grote wapenklant, de NAVO, acht zich bevoegd die overal ter wereld uit te voeren. De Paasmarsdemonstranten zien die niet als een geloofwaardige bestaansgrond en nog minder als een rechtvaardiging, niet voor de NAVO en niet voor wapenproducenten. Zo betekende de NAVO- 'vredesoperatie' in Joegoslavië een regelrechte oorlog tegen dat land en zijn bevolking. Daartegenover bepleiten de demonstranten conflictpreventie en de opbouw van burgervredesteams.

STOP OORLOGS VOORBEREIDING !

De volgende organisaties roepen u op tot deelname aan Paasmars en Paasvredesactiekamp:
Akties tegen kernwapens; AMOK-Noord; Anti-Imp. Kom. R'dam; Anti-MOT Groningen; Atoomvrijstaat; Bangladesh People's Solidar. Centre; Catholic Worker, A'dam; De Hobbitstee; Doopsgezinde Vredesgroep; DWARS; Enschede voor Vrede; Euro's voor Vrede; Fed. v. Turkse Dem. Ver. in Twente; Franciskaanse Vredeswacht; Filip. Refug. in the Neth.; GroenLinks-Overijssel; Haagse Stadpartij; Haags Vredes Platf.; Humanistisch VredesBeraad; Is Het Hier Oorlog?; Kerk en Vrede; NCPN; Ned.-Filip. Solid. Bew.; NGVS Appelscha; Oecum. Vredesforum v. Eur. Katholieken; Omslag, werkpl. v. duurz. ontw.; Onkruit Vergaat Niet!; Oorlog is geen oplossing, Enschede; PAIS; Peace Brigades Intern.; Platf. tegen Wapenhandel; PSP'92; Rebel; SAP; SP; Sticht. Burgervredesteams; Sticht. Voorl. Aktieve Geweldloosh.; Stop Starwars; Stop de Wapenwedloop; Tribunaal voor de Vrede; Ver. Juristen voor de Vrede; Volk voor Vrede; Vredesburo's Eindhoven en Heerlen; Vredeswake Utrecht; VrouwenPartij v. Fem. Politiek; Vrouwen voor Vrede; Vuurdoop, Tilburg; Werkgr. Vluchtelingen Vrij; WILPF; XminY; Zuid-Azië- Forum